Ontwerp, aanleg en onderhoud landgoed in duingebied Santpoort
Ontwerp, aanleg en onderhoud landgoed in duingebied Santpoort
Ontwerp, aanleg en onderhoud landgoed in duingebied Santpoort
Terug Kennermerduinen

Ontwerp en aanleg landgoed in duingebied

Tuinontwerp Grondwerk Bestrating Beplanting Timmerwerk Onderhoud

Een bijzonder project midden in de duinen waarbij we de juiste balans zochten tussen een goede aansluiting op de omgeving en toch een eigen plek creëren.

Lees Meer
Beplanting

Midden in Natura 2000-duingebied

Deze tuin is onderdeel van Landgoed Duin en Kruitberg en ligt in midden in een Natura 2000-duingebied. Daardoor hadden we te maken met de nodige wet- en regelgeving. En hoewel het landgoed privéterrein is, was de aanleg van deze tuin toch anders dan anders. Zo moesten we, voordat we ook maar iets konden doen, de tuin eerst afsluiten voor de vele herten die in de omgeving vrij rondlopen. Buitenom plaatsen we daarom een hekwerk van 350 meter. Transparant, zodat de zichtlijnen bewaard bleven maar de herten erbuiten.

Ontwerp en aanleg landgoed in duingebied Santpoort
Grondwerk

Verschillende Grondwerkzaamheden

Voor inzicht in de samenstelling van de grond voerden we in samenwerking met Innogreen grondmonsters uit. Veel grondbewerking was nodig om de zandgrond geschikt te maken voor de beplanting. De dode bomen verwijderden we en de stammen gebruikten we (opgestapeld) als natuurlijke erfafscheiding. Omdat de bewoners graag meer privacy wilden, maakten we overal in de tuin hoogtes die we daarna konden beplanten.

Grondwerk, ontwerp en aanleg landgoed in duingebied Santpoort
Bestrating

Karakteristieke Bestrating

Midden in het landgoed ontwierpen we een vuurplaats met vuurschaal. In tegenstelling tot de meeste vuurplaatsen legden we deze niet aan in de vorm van een cirkel maar een ovaal. Daardoor is het mogelijk om zowel dicht bij het vuur als iets verder er vanaf te zitten. Passend bij de karakteristieke uitstraling van het landgoed kozen we bij het lange wandelpad en de bestrating bij de vuurplaats voor oude klinkers.

Beplanting

Passende Beplanting

We verzorgden het ontwerp en de aanleg van de hele buitenrand en het gazon. In het beplantingsplan kozen we voor een grote tamme kastanjeboom in het midden. Met als reden dat de tuin zich bevindt in een zogenoemde landgoederenzone. Op de buitenplaatsen in die zone zijn vaak tamme kastanjebomen te zien, net als rododendrons en varens. Ook deze twee plantensoorten hebben we een plek gegeven. Omdat dicht bij de tuin een fietspad loopt en privacy een grote wens was, plaatsen we de borders een flink stuk hoger, zodat het zicht vanaf het fietspad beperkt wordt.

Beplanting

Intensieve Samenwerking Natuurmonumenten

Om te komen tot een goed beplantingsplan hebben we intensief samengewerkt met Natuurmonumenten, de landgoedbeheerder en de gemeente. Hierbij is onze interne kennis van beplanting optimaal benut. In de tuin is een mooi lijnenspel ontstaan en door de natuurlijke uitstraling sluit deze perfect aan op het omliggende landschap. Tegelijkertijd is de tuin wel echt een tuin geworden en bewust geen onderdeel van het duingebied. Het onderscheid zich van alles er omheen.

Beplanting, ontwerp en aanleg landgoed in duingebied Santpoort
Timmerwerk

Duurzaam Timmerwerk

Rondom het landgoed gebruikten we boomstammen als een natuurlijke erfafscheiding. Bij de vuurplaats realiseerden we van hout vier royale banken en als afscheiding maakten we daarachter een houten schutting. Langs het pad brachten we speciale verlichting aan. Deze duurzame houten verlichting geeft voldoende licht zonder storend te zijn voor de vleermuizen en andere nachtdieren.

Onderhoud

Jaarrond Onderhoud

Het hele jaar door onderhouden we het landgoed. In het voorjaar maaien we bijvoorbeeld het bloemenmengsel af, waarbij we de restanten een dag laten liggen zodat de zaden er mooi uitvallen. Het gazon behandelen we met vaste regelmaat, zodat mos geen kans krijgt en het gras voldoende zuurstof en licht. Bijzonder om te vertellen: sinds er zoveel bloemen zijn toegepast in de border, is de populatie koningsvlinders enorm toegenomen.

Ontwerp, aanleg en onderhoud landgoed in duingebied Santpoort

Tuinen In hetzelfde straatje

Sfeervol Het hele jaar door

Vrolijke voorjaarsbloeiers en stevige winterkanjers. Genieten van je tuin kan in elk seizoen. En met een gezellige veranda (mét buitenhaard) wil je misschien wel nooit meer naar binnen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

* Verplicht veld

Hoveniersbedrijf Goes

Hoveniersbedrijf Goes
Van tuinontwerp tot onderhoud
Hoveniersbedrijf Goes Sluit pop-up

Meer weten? Laat je informeren

Informatie aanvragen