Midden in Natura 2000-duingebied
Deze tuin is onderdeel van Landgoed Duin en Kruitberg en ligt in midden in een Natura 2000-duingebied. Daardoor hadden we te maken met de nodige wet- en regelgeving. En hoewel het landgoed privéterrein is, was de aanleg van deze tuin toch anders dan anders. Zo moesten we, voordat we ook maar iets konden doen, de tuin eerst afsluiten voor de vele herten die in de omgeving vrij rondlopen. Buitenom plaatsen we daarom een hekwerk van 350 meter. Transparant, zodat de zichtlijnen bewaard bleven maar de herten erbuiten.
Verschillende Grondwerkzaamheden
Voor inzicht in de samenstelling van de grond voerden we in samenwerking met Innogreen grondmonsters uit. Veel grondbewerking was nodig om de zandgrond geschikt te maken voor de beplanting. De dode bomen verwijderden we en de stammen gebruikten we (opgestapeld) als natuurlijke erfafscheiding. Omdat de bewoners graag meer privacy wilden, maakten we overal in de tuin hoogtes die we daarna konden beplanten.
Karakteristieke Bestrating
Midden in het landgoed ontwierpen we een vuurplaats met vuurschaal. In tegenstelling tot de meeste vuurplaatsen legden we deze niet aan in de vorm van een cirkel maar een ovaal. Daardoor is het mogelijk om zowel dicht bij het vuur als iets verder er vanaf te zitten. Passend bij de karakteristieke uitstraling van het landgoed kozen we bij het lange wandelpad en de bestrating bij de vuurplaats voor oude klinkers.
Passende Beplanting
We verzorgden het ontwerp en de aanleg van de hele buitenrand en het gazon. In het beplantingsplan kozen we voor een grote tamme kastanjeboom in het midden. Met als reden dat de tuin zich bevindt in een zogenoemde landgoederenzone. Op de buitenplaatsen in die zone zijn vaak tamme kastanjebomen te zien, net als rododendrons en varens. Ook deze twee plantensoorten hebben we een plek gegeven. Omdat dicht bij de tuin een fietspad loopt en privacy een grote wens was, plaatsen we de borders een flink stuk hoger, zodat het zicht vanaf het fietspad beperkt wordt.
Intensieve Samenwerking Natuurmonumenten
Om te komen tot een goed beplantingsplan hebben we intensief samengewerkt met Natuurmonumenten, de landgoedbeheerder en de gemeente. Hierbij is onze interne kennis van beplanting optimaal benut. In de tuin is een mooi lijnenspel ontstaan en door de natuurlijke uitstraling sluit deze perfect aan op het omliggende landschap. Tegelijkertijd is de tuin wel echt een tuin geworden en bewust geen onderdeel van het duingebied. Het onderscheid zich van alles er omheen.
Duurzaam Timmerwerk
Rondom het landgoed gebruikten we boomstammen als een natuurlijke erfafscheiding. Bij de vuurplaats realiseerden we van hout vier royale banken en als afscheiding maakten we daarachter een houten schutting. Langs het pad brachten we speciale verlichting aan. Deze duurzame houten verlichting geeft voldoende licht zonder storend te zijn voor de vleermuizen en andere nachtdieren.
Jaarrond Onderhoud
Het hele jaar door onderhouden we het landgoed. In het voorjaar maaien we bijvoorbeeld het bloemenmengsel af, waarbij we de restanten een dag laten liggen zodat de zaden er mooi uitvallen. Het gazon behandelen we met vaste regelmaat, zodat mos geen kans krijgt en het gras voldoende zuurstof en licht. Bijzonder om te vertellen: sinds er zoveel bloemen zijn toegepast in de border, is de populatie koningsvlinders enorm toegenomen.